F1-talentenprogramma’s: Welke coureur wordt gesteund door welk team?

De coureur speelt in de autosport een cruciale rol. De wagen kan nog zo goed zijn, met een rijder zonder talent achter het stuur zal succes uitblijven. Andersom geldt hetzelfde: een topcoureur haalt meer uit de auto dan er eigenlijk in zit.

Het is dan ook meer dan logisch dat Formule 1-teams altijd op zoek zijn naar de grootste talenten in de sport. Jaarlijks worden er miljoenen geïnvesteerd in de potentiële wereldsterren van de toekomst. Met talentenprogramma’s worden jonge talenten al op vroege leeftijd opgepikt en begeleid, in de hoop dat een fabrikant of team de concurrentie te vroeg af is en jaren later kan profiteren van de beste rijders. 

Welke talenten staan bij welk team onder contract? We maken een rondje langs de talentenprogramma’s van de Formule 1-teams. 

Isack Hadjar, Campos Racing

De junioren van Red Bull Racing en AlphaTauri

  • Ayumu Iwasa – Super Formula
  • Josep Maria Martí – Formule 2
  • Oliver Goethe – Formule 2
  • Arvid Lindblad – Formule 2
  • Tim Tramnitz – Formule 3
  • Nikola Tsolov – Formule 3
  • Enzo Tarnvanichkul – nnb
  • James Egozi – nnb
  • Ernesto Rivera – Formula Regional Middle East
  • Jules Caranta – Eurocup-3
  • Fionn McLauhglin – Britse Formule 4
  • Scott Lindblom – Ginetta Junior championship
  • Rocco Coronel – Ginetta Junior Championship
  • Christopher Feghali – Spaanse Formule 4
  • Niklas Schaufler – nnb

Het Young Driver Programme van Red Bull is waarschijnlijk het meest succesvolle talentenprogramma in de Formule 1. Sinds de oprichting in 2001 heeft het onder meer viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel en meervoudig racewinnaar Daniel Ricciardo voortgebracht. Andere coureurs die lange tijd gesteund werden en uiteindelijk doorstootten tot de Formule 1 zijn bijvoorbeeld Daniil Kvyat, Sebastien Buemi (Formule E-kampioen 2015-2016), Brendon Hartley (tweevoudig WEC-kampioen en Le Mans-winnaar), Jean-Eric Vergne (tweevoudig Formule E-kampioen) en Carlos Sainz Junior.

Max Verstappen werd in de zomer van 2014 opgenomen in het programma en werd enkele maanden later al gepromoveerd naar de Formule 1. Hij werd met 17 jaar en 166 dagen de jongste rijder ooit die zijn debuut maakte in de F1: tijdens de Grand Prix van Australië 2015 voor Toro Rosso – het zusterteam van Red Bull Racing. Een jaar later stapte hij over naar het topteam en won hij bij zijn debuut direct de Grand Prix van Spanje. Sindsdien heeft hij vele podiumplaatsen, diverse overwinningen en in 2021 zijn eerste wereldtitel behaald.

Het kleine zusje van Red Bull Racing – in 2020 omgedoopt tot AlphaTauri – had aan het begin van 2023 Nyck de Vries en Yuki Tsunoda in de wagens zitten. De Japanner is voortgekomen uit het eigen talentenprogramma van de energiedrankengigant. De Fries imponeerde in 2022 tijdens een invalbeurt bij Williams op Monza, waarna hij werd aangetrokken door AlphaTauri. Helaas voor de 28-jarige coureur was het avontuur kort, want voor de race in Hongarije werd hij aan de kant gezet. Daniel Ricciardo kreeg toen de kans, maar na een blessure opgelopen in Zandvoort was de beurt aan Liam Lawson. Ricciardo keerde na zijn herstel weer terug, maar na de Grand Prix van Singapore van 2024 werd hij ontslagen. Lawson mag de rest van dat seizoen afmaken.

Red Bull beschikt over een grote talentenpool, met jonge rijders in veel geledingen van de internationale autosport. Slechts een enkeling weet het te schoppen tot de koningsklasse. In 2024 werd de Nederlander Rocco Coronel aan de groep toegevoegd.

Andrea Kimi Antonelli, Mercedes

Andrea Kimi Antonelli, Mercedes

Foto door: Mercedes AMG

De huidige talenten van Mercedes

  • Frederik Vesti – reserve-coureur F1-team, IMSA
  • Alex Powell – Formule 4
  • Doriane Pin – F1 Academy, Formula Regional European en Middle-East
  • Yuanpu Cui – GB3- kampioenschap, Formula Regional Middle East
  • Kenzo Craigie – Karting
  • James Anagnostiadis – Karting
  • Luna Fluxa – Karting

Het talentenprogramma van Mercedes is niet zo grootschalig als dat van Red Bull maar gezien de successen van het merk met de ster in de Formule 1 hoeft dat ook geen probleem te zijn.

De eerste officiële juniorrijder van het Mercedes F1 Team was Pascal Wehrlein, die zich in 2014 als reservecoureur bij het merk voegde. Zijn DTM-titel in 2015 resulteerde in een plekje bij Manor F1 in 2016, gevolgd door een overstap naar Sauber. De mogelijkheden in de Formule 1 droogden daarna op waarna de Duitser de overstap maakte naar de Formule E. In 2018 verliet hij het talentenprogramma van Mercedes. 

In 2015 legde Mercedes Esteban Ocon vast. De Fransman maakte halfweg het seizoen 2016 naast Wehrlein bij Manor zijn F1-debuut. Daarna volgde een sterk seizoen bij Force India maar ondanks zijn goede prestaties ten opzichte van de meer ervaren Sergio Perez moest Ocon aan het einde van het jaar plaatsmaken voor Lance Stroll, wiens vader het team had gekocht. Ocon kreeg toestemming om het F1-programma van Mercedes te verlaten om aan de slag te gaan bij Renault (nu Alpine), al regelt het merk met de ster nog altijd de managementzaken van de Fransman. Eind dit seizoen stapt hij over naar Haas F1 Team om daar zijn geluk te beproeven. Hij maakt geen deel meer uit van de Mercedes-talenten, al behoudt hij naar eigen zeggen wel een link met het Zuid-Duitse merk.

George Russell werd in 2017 opgenomen in de talentenpool van Mercedes. Hij won dat jaar de titel in de GP3 en volgde dat op met de Formule 2-titel. Die resultaten leverden hem voor 2018 een F1-zitje bij Williams op. Door de ondermaats presterende wagen kon de Brit zijn talent zelden laten zien. Dat veranderde toen Lewis Hamilton de Grand Prix van Sakhir 2020 moest missen door een coronabesmetting. Mercedes kreeg toestemming van Williams om Russell als vervanger te laten fungeren. De jongeling kwalificeerde zich op de eerste startrij en leek op weg naar een sensationele zege, totdat een fout bij een pitstop en een lekke band de droom uiteen lieten spatten. In 2021 behaalde hij in het waterballet op Spa-Francorchamps zijn eerste podiumstek, waarna hij 2022 eindelijk een kans bij het topteam kreeg. Dat betekent ook meteen dat hij de Mercedes-opleiding is ontstegen en daar formeel geen deel meer van uitmaakt.

Andrea Kimi Antonelli wordt komend jaar de volgende coureur die uit het programme F1 bereikt. Met de komst van de Italiaan zal Mercedes voor het eerst twee coureurs uit het eigen opleidingsprogramma op de grid hebben. 

Oliver Bearman, Ferrari SF-24

Oliver Bearman, Ferrari SF-24

Foto door: Andy Hone / Motorsport Images

Talenten in de Ferrari Driver Academy

  • Dino Beganovic – Formule 2
  • Aurelia Nobels – nnb
  • Maya Weug – nnb
  • Rafael Camara – Formule 3
  • Tuukka Taponen – Formule 3

De Ferrari Driver Academy heeft in de loop der jaren heel wat talenten onder de vleugels genomen. Onder hen bijvoorbeeld Sergio Perez, Lance Stroll en Charles Leclerc. De Monegask is tot op heden de enige rijder die het geschopt heeft tot het Ferrari F1-raceteam. In de Grand Prix van België 2019 op Spa-Francorchamps pakte hij zijn eerste Formule 1-overwinning. Een week later volgde de tweede zege voor het oog van de tifosi op Monza. 

Jules Bianchi had ook alles in zich om de top te halen. De talentvolle coureur racete in 2013 en 2014 voor Marussia in de Formule 1. De 25-jarige werd door velen getipt om op een dag door te stromen naar Ferrari maar hij liet negen maanden na een bizar ongeval tijdens de Grand Prix van Japan het leven. 

Het lid van de Ferrari Driver Academy waar de meeste ogen op gericht waren is Mick Schumacher, zoon van zevenvoudig Formule 1-kampioen Michael. De jongeling werd in 2019 vastgelegd door Ferrari en won in 2020 de titel in de Formule 2. In de strijd om de Formule 2-titel versloeg hij twee andere voormalig Ferrari-protegés: Callum Ilott (momenteel door Ferrari in de IndyCar Series geplaatst) en Robert Shwartzman (in 2023 officiële reserverijder van het Ferrari F1-team). In 2021 en 2022 racete hij voor achterhoedeteam Haas in de Formule 1. Echt indruk maken kon hij daar niet, waardoor hij door de Amerikaanse formatie aan de kant werd gezet. Ook moest hij plaatsmaken in het talentenprogramma van Ferrari. De Duitser verkaste naar Mercedes, waar hij als derde rijder aan de slag gaat.

Oliver Bearman is de bekendste coureur bij de Ferrari Academy. Hij stapt vanaf volgend jaar in bij Haas F1 Team als F1-coureur en viel in 2024 drie keer in. Een keer voor Carlos Sainz bij Ferrari, twee keer bij Haas voor Kevin Magnussen. Bij dat laatste team stapt Bearman in 2025 als vaste coureur in. Ook de Nederlands-Belgische Maya Weug zit in het opleidingsteam van de Italianen, zij verdedigt in 2024 de kleuren van Ferrari in de F1 Academy.

Jack Doohan, Alpine A524

Jack Doohan, Alpine A524

Foto door: Andy Hone / Motorsport Images

Coureurs in het talentenprogramma van Alpine

  • Victor Martins – nnb
  • Kush Maini – Formule 2
  • Gabriele Mini – Formule 2
  • Nina Gademan – F1 Academy
  • Nicola Lacorte – Formula Regional European en Oceania
  • Abbie Pulling – GB3-kampioenschap
  • Kabir Anurag – Formule 4
  • Ilie Tristan Crisan – Karting

De Alpine Academy – van naam veranderd toen het F1-team niet langer door het leven ging als Renault – werd in 2002 opgericht. Het is een van de langstlopende talentenprogramma’s in de sport.

In de loop der jaren werden onder meer Jerome d’Ambrosio, Lucas di Grassi (Formule E-kampioen 2016-2017), Giedo van der Garde, Romain Grosjean, Heikki Kovalainen, Robert Kubica en Pastor Maldonado gesteund door Renault. Enkel de laatste drie hebben een overwinning in de Formule 1 behaald. Alledrie kwamen slechts eenmaal als winnaar over de meet. 

Een rijder uit het programma die het ver had kunnen schoppen was Anthoine Hubert. De jonge Fransman was goed op weg richting de top van de autosport met de GP3-titel in 2018 en twee overwinningen met BWT Arden in zijn rookiejaar in de Formule 2 in 2019. Op Spa kwam hij dat seizoen bij een crash op tragische wijze om het leven.

Tussen 2012 en 2015 stond het opleidingsprogramma bekend onder de naam Lotus F1 Junior Team. Van de coureurs die in die jaren gesteund werden haalde enkel Alex Albon – die in 2012 door Red Bull werd weggestuurd om er in 2019 weer in genade aangenomen te worden – de Formule 1. 

De belangrijkste junioren uit het Alpine-programma maakten in 2022 de overstap naar de Formule 1. Guanyu Zhou vertrok naar Alfa Romeo – wat nu Sauber is – en sneed daarmee de banden met de Franse fabrikant door, Oscar Piastri tekende een deal bij McLaren. Daarnaast vertrok Christian Lundgaard. Het drietal werd vervangen door onder meer nieuwkomer Jack Doohan, voormalig Red Bull-talent. Hij krijgt in 2024 een belangrijkere rol bij het Alpine F1 Team, hij is de reserve en kan invallen als Esteban Ocon of Pierre Gasly een race moet laten schieten. Nu Ocon aan het einde van het seizoen vertrekt promoveert Doohan naar een F1-zitje in 2025.

Ook F2-coureur Victor Martins maakt deel uit van de opleiding, evenals een flink aantal jonge talenten. Vanaf 2025 hoort Nina Gademan erbij. De Drentse mag het in de F1 Academy proberen.

Franco Colapinto, Williams FW46

Franco Colapinto, Williams FW46

Foto door: Andrew Ferraro / Motorsport Images

Huidige talenten Williams F1 Team

  • Luke Browning – Formule 2
  • Lia Block – F1 Academy
  • Alessandro Giusti – Formule 3
  • Oleksandr Bondarev -Formule 4 Midden-Oosten en Italië
  • Sara Matsui – Karting
  • Dean Hoogendoorn – Karting
  • Lucas Palacio – Karting
  • Will Green – Karting

De Williams Driver Academy bestaat nog niet zo heel lang, al heeft het team een rijke historie met het opleiden van coureurs als Damon Hill, David Coulthard, Jenson Button, Nico Rosberg en Valtteri Bottas. 

Logan Sargeant maakte enkele jaren deel uit van het programma. Hij werd voor 2023 gepromoveerd naar het Formule 1-team en zijn plaats werd  ingenomen door Franco Colapinto. De jonge Argentijn maakte in 2022 zijn F3-debuut met Van Amersfoort Racing en pakte bij zijn debuut meteen de pole-position. Later in het seizoen won hij de sprintraces in Imola en Monza. In 2024 reed hij in eerste instantie voor MP Motorsport in de Formule 2, en kreeg een kijkje in de keuken bij Williams. Na het ontslag van Sargeant kreeg Colapinto de kans om zich te bewijzen in F1 en rijdt daar de rest van het seizoen. Na zijn F1-debuut is hij niet meer lid van het opleidingsprogramma. 

In 2024 werd het Nederlandse talent Dean Hoogendoorn toegevoegd. Komend jaar is hij met Luke Browning, Alessandro Giusti, Oleksandr Bondarev, Lia Block, Sara Matsui, Lucas Palacio en Will Green in het programma te vinden.

Gabriel Bortoleto

Gabriel Bortoleto

De huidige junioren van McLaren

  • Pato O’Ward – IndyCar, IMSA
  • Alex Dunne – nb
  • Martinius Stenshorne –  Formule 3
  • Ugo Ugochukwu – Formula Regional Middle East, Formule 3
  • Bianca Bustamante – GB3-kampioenschap
  • Ella Lloyd – F1 Academy
  • Brando Badoer – Formule 3
  • Dries van Langendonck – Karting

Het McLaren Young Driver Programme bestaat al sinds 1998 en heeft sindsdien diverse naamsveranderingen ondergaan. De eerste twee talenten die onder de vleugels werden genomen waren de Britse karters Wesley Graves en Lewis Hamilton. 

De loopbaan van Hamilton behoeft weinig verdere uitleg. Met de steun van McLaren promoveerde hij vanuit de kartsport naar de formulewagens. In 2003 werd hij kampioen in de Formule Renault UK, twee jaar later pakte hij de titel in de Formule 3 EuroSeries en in 2006 werd hij GP2-kampioen. In 2007 maakte hij bij McLaren naast Fernando Alonso zijn debuut in de Formule 1 en pakte als rookie bijna de wereldtitel. Sindsdien heeft hij als zevenvoudig wereldkampioen historie geschreven. Niemand won meer races, pakte meer podiumplaatsen en scoorde meer pole-positions dan Lewis Hamilton.

In de loop der jaren haalden diverse andere protegés van McLaren de Formule 1, maar met minder succes. Giedo van der Garde, Alex Albon, Kevin Magnussen, Stoffel Vandoorne en Lando Norris werden gesteund door het team uit Woking. De laatste drie maakten met McLaren hun debuut in de Formule 1. Tot op heden heeft enkel Norris het langer dan één seizoen volgehouden. 

Andere McLaren-talenten waren Nyck de Vries, Oliver Rowland, Oliver Turvey, Tom Blomqvist en Sergio Sette Camara. In 2020 haalde McLaren de bezem door het talentenprogramma en legde de focus enige tijd elders, maar in maart 2021 werd een langetermijnovereenkomst gesloten met de 13-jarige Amerikaanse karter Ugo Ugochukwu. Hij won in 2020 het FIA OKJ European Championship en zal in 2025 te zien zijn in F3.

In 2024 heeft McLaren het traject omgedoopt tot het McLaren Driver Development Programme. De focus ligt hierdoor niet alleen op jonge talenten, maar ook op reeds professionele coureurs die op deze manier F1-ervaring kunnen opdoen. Zodoende waren ook IndyCar-toppers Alex Palou en Pato O’Ward aan het programma toegevoegd. Palou vertrok in september 2023 bij de formatie uit Woking. Ook F1 Academy-rijder Bianca Bustamante werd vervolgens toegevoegd aan het opleidingstraject van McLaren. Ryo Hirakawa zit ook in het team, maar dat heeft vooral te maken met de samenwerking tussen McLaren en Toyota. F2-kampioen Gabriel Bortoleto is vertrokken richting Sauber.

In 2024 kregen Alex Dunne, Martinius Stenshorne, Brando Badoer, Ella Lloyd én de Belg Dries van Langendonck telefoon vanuit Woking dat zij zich mochten voegen in het talentenprogramma.

Zane Maloney, Rodin Motorsport

Zane Maloney, Rodin Motorsport

Foto door: Formula Motorsport Ltd

Sauber Academy

  • Taym Saleh – Karting
  • Emma Felbermayr – F1 Academy, Spaanse Formule 4

Het Sauber Junior Team werd in 2018 opgericht in samenwerking met partner Charouz Racing System maar nadat die deal afliep richtte het in juni 2020 de Sauber Academy op. Het programma is de afgelopen jaren flink uitgekleed. In 2025 zitten maar twee coureurs: Taym Saleh en Emma Felbermayr.

Pietro Fittipaldi, Rahal Letterman Lanigan Racing Honda

Pietro Fittipaldi, Rahal Letterman Lanigan Racing Honda

Foto door: Michael L. Levitt / Motorsport Images

Junioren van het Haas F1 Team

  •  Pietro Fittipaldi – IndyCar
  • Courtney Crone – F1 Academy.

Haas is een van de twee teams zonder officieel talentenprogramma. Wel heeft het sinds de entree in de Formule 1 in 2016 een handvol jonge coureurs aangesteld als reserve- of ontwikkelingsrijder. 

Santino Ferrucci, Arjun Maini en Louis Deletraz zijn de afgelopen jaren betrokken geweest bij het team. Momenteel is Pietro Fittipaldi de enige rijder die buiten de twee vaste coureurs aan het team verbonden is. De kleinzoon van Emerson en broer van Enzo is sinds 2019 de officiële reservecoureur van Haas. Hij viel aan het eind van 2020 in voor Romain Grosjean na diens horrorcrash in Bahrein. Fittipaldi eindigde in beide races als laatste maar werd geprezen voor zijn optreden nadat hij meer dan een jaar niet meer in een F1-wagen had gereden. Naast Fittipaldi is Oliver Bearman de reserve voor de Amerikanen.

In F1 Academy wordt Haas vanaf 2025 vertegenwoordigd door de Amerikaanse Courtney Crone. Zij mag zich in ieder geval één seizoen Haas-junior noemen.

Felipe Drugovich, Aston Martin AMR23

Felipe Drugovich, Aston Martin AMR23

Foto door: Zak Mauger / Motorsport Images

Talenten van Aston Martin

  • Felipe Drugovich – reservecoureur Aston Martin F1 Team
  • Jak Crawford – Formule 2
  • Tina Hausmann – F1 Academy

Aston Martin, de nieuwe naam van het voormalige Racing Point, heeft sinds 2023 een eigen talentenprogramma: het AMF1 Driver Development Programme. Felipe Drugovich was het enige lid. De Formule 2-kampioen heeft ook in 2024 geen vast raceprogramma, maar maakt de nodige testkilometers voor Aston Martin F1. Ook bewees hij extreem snel te zijn tijdens een Formule E-deelname voor Maserati. De Braziliaan mikt ook op een zitje in IndyCar, dat vuurtje is aangewakkerd na een test. Jak Crawford kwam begin 2024 over vanuit het Red Bull-opleidingstraject en is de tweede coureur in het opleidingstraject. Tina Hausmann vertegenwoordigd het team in F1 Academy en maakt de line-up compleet.

In dit artikel

Casper Bekking

Formule 1

Wees als eerste op de hoogte en schrijf je in voor e-mail updates met realtime nieuws over deze onderwerpen

Plaats een kenteken review

Plaats een reactie