Het Formule 1-team van is de komende drie dagen op het circuit van Barcelona te vinden met de SF-23 voor een Testing of Previous Cars (TPC)-test. Dat de Italiaanse renstal deze test serieus neemt, blijkt wel uit welke mensen naar Spanje afreizen. De coureurs en komen in actie, ook technisch directeur Loïc Serra zal een belangrijke rol spelen.
Dinsdag is het programma begonnen voor Ferrari op het Circuit de Catalunya. Het team zet Hamilton en Leclerc omstebeurt in de auto. Beide heren mogen iets meer dan 900 kilometer rijden in de testdagen. Per jaar krijgen de coureurs duizend kilometer aan TPC-tests. De heren hebben tot dusver alleen op het eigen testparcours in Fiorano gereden en hielden het beperkt tot 89 kilometer voor Hamilton en 42 voor Leclerc. Het wordt dus een drukke periode voor de heren, die in 2025 allebei voor de titel willen gaan. Gelukkig voor Ferrari is het weer prima, beter dan in Fiorano afgelopen week, dus er kan volop getest worden.
Zoals gezegd neemt Ferrari deze test dusdanig serieus, dat het alle belangrijke pionnen naar Barcelona stuurt. Loïc Serra is sinds deze winter de nieuwe technische directeur, nadat Enrico Cardile besloten heeft om naar over te stappen. Serra is een bekende man in de paddock. Hij werkte eerder bij BMW en maakte vooral naam bij . Daar werkte hij zich op tot performance director, de positie die de Fransman tot aan 2023 innam.
Doelstellingen
Ferrari is met een paar duidelijk opgestelde doelen vertrokken. Het belangrijkste is dat de bandenslijtage ingeperkt wordt. De Scuderia heeft moeite met het heel houden van het rubber en in Barcelona gaat het experimenteren met strategieën hoe het bandenmanagement geperfectioneerd kan worden. Intern is men ervan overtuigd dat ondanks dat de auto al twee jaar oud is, de data zeer bruikbaar is voor de bolide van 2025. Wat het nog lastiger maakt, is dat de banden niet dezelfde zijn als waar komend seizoen mee gereden wordt. De banden die mee zijn lijken minder snel te oververhitten, maar men gelooft dat dit alsnog een goede referentie is. Ferrari evalueert bij beide coureurs hoe de banden reageren op de rijstijl en hoe het opwarmen van de banden het beste kan. Er wordt geëxperimenteerd met de temperatuur van de bandenwarmers en met de bandendruk. Na elke stint nemen de bandenengineers de compounds mee om te kijken hoe de slijtage was.
Een andere focus is op de start. Bij de formatie uit Maranello is men ervan overtuigd dat daar nog wat te halen valt. Het gaat dan niet alleen om het moment van loslaten van de koppeling, maar ook welk toerental gehanteerd moet worden bij de start. Elektronisch specialisten zullen onderzoeken welke startstrategie het beste werkt. Het is een kwestie van finetunen, want dan is het team ervan overtuigd dat het mee kan doen voor de titel.
In dit artikel
Gijs Leuvenink
Formule 1
Lewis Hamilton
Charles Leclerc
Ferrari
Mercedes
Aston Martin Racing
Wees als eerste op de hoogte en schrijf je in voor e-mail updates met realtime nieuws over deze onderwerpen
Schrijf je in voor nieuwsupdates