Interview: De engineer die met Hamilton, Leclerc en Piastri werkte

“We zijn ergens in het verleden voor deze coureurs – van hun startpunten tot het einddoel. En we zijn superblij om te zien dat ze succes hebben”, zegt Guillaume Capietto in gesprek met Motorsport.com. Geen enkele Formule 1-coureur is direct op het hoogste niveau direct uitgekomen. Tien jaar geleden maakte zelfs een korte stop in de juniorcategorieën voordat hij promoveerde naar de Grand Prix-racerij. Destijds had hij net nauw samengewerkt met de uiteindelijke winnaar, , in het Europees kampioenschap Formule 3 van 2014 in de veel gemiste klasse buiten F1. Het team van Verstappen, Van Amersfoort Racing, nam het op tegen het Prema Powerteam van Ocon.

Spoel vooruit naar 2025 en Ocons nieuwe teamgenoot kijkt naar het verleden van Ocon om te leren hoe hij tegen de Fransman moet racen. “Ik weet dankzij René [Rosin, teambaas van Prema Racing] en mensen uit dat team hoe hij als coureur is”, zei Bearman tegen Motorsport.com. Daar zit ook wel logica achter. Hij zal zich moeten integreren binnen Haas F1, maar is nu nog vooral bekend met Prema, het team waarmee hij in F3 en F2 heeft gereden. In het F1-veld van 2025 zijn er meerdere linken met het Italiaanse team. 

Ocons voormalige Alpine-teamgenoot, , won de GP2-titel in 2016 namens Prema. reed in 2018 in de Formule 4 namens Prema, iets wat Gabriel Bortoleto ook deed. wist in 2016 nog de Europese F3-titel te winnen namens Prema. Toch zijn er drie coureurs wat meer aan elkaar gelinkt: , en . Leclerc won in 2017 het F2-kampioenschap met Prema, iets wat Piastri in 2021 lukte. Bovendien had Piastri in 2020 al de F3-titel veroverd – ook met Prema. Hamiltons carrière gaat echter nog wat verder terug. Bovendien heeft hij nooit voor Prema geracet, maar werkte hij wel met de technisch directeur van dat team: Capietto. De Fransman vervulde in 2005 en 2006 een vergelijkbare rol bij een ander topteam in de juniorklassen: ART Grand Prix. Dat waren ook de jaren van Hamiltons eerste samenwerking met huidige Ferrari-teambaas en ART-oprichter Frédéric Vasseur. Het leverde in 2005 de Euro Series F3-titel en in 2006 de GP2-titel op.

Weinig techniek

Gezien het verloop van het F1-seizoen 2024, zouden Hamilton, Leclerc en Piastri op papier allemaal tot de titelkandidaten moeten behoren. En net zoals Bearman dat dus met Ocons verleden doet, kan het nuttig zijn om terug te kijken op het verleden van de drie coureurs om te zien wat we dit jaar zouden kunnen verwachten. En op dat vlak zijn er maar weinig betere mensen om te spreken dat Capietto. Hij werkte afgelopen jaar nog samen met , die dit jaar in F1 zijn debuut maakt namens en meermaals kampioen is geworden namens Prema. 

Hamiltons successen in de Formule 1 zorgen ervoor dat het algemeen bekend is hoe goed hij is. Maar het is ook interessant te herinneren dat hij tijdens zijn verpletterend succesvolle Euro F3-seizoen in 2005 – toen Capietto de hoofdtechnicus van ART was, een rol die hij later ook in GP2 op zich nam – het bandenmanagement en de fijne racecraft vertoonde die zo belangrijk waren op weg naar zijn titels met Mercedes. Maar toen Hamilton bij ART kwam na een teleurstellend debuutseizoen in de Euro F3 met Manor Motorsport in 2004, was hij ‘in het begin een beetje ruw wat betreft rijvaardigheden’, merkt Capietto op.

Foto door: Gareth Bumstead / Motorsport Images

“Hij remde niet supergoed, er kwam weinig techniek bij kijken”, voegt hij toe. “Hij deed veel dingen op gevoel, dus tijdens de winter hebben we daar toen aan gewerkt. Toen hij begon te begrijpen dat hij dit moet doen in toevoeging op zijn natuurlijke talent, deed hij het super. Hij won vijftien races en pakte dertien pole-positions. In de kwalificatie wist je altijd dat hij wel iets zou doen. In de Europese F3 vond de kwalificatie in de ochtend plaats en vaak was het dan in Duitsland vochtig, nat of een mix [van nat en droog]. Onder die gemixte omstandigheden was hij soms een seconde sneller dan de rest aan het begin van de sessie. Hij had veel controle over de auto. Hij wilde ook heel graag leren en de wereld ontdekken. En hoe hij werkte binnen het team… Hij kwam vaak naar de werkplaats. Hij kwam zelfs thuis eten met het team. Hij was een fijne vent om mee samen te werken.”

Goede sfeer

Hamiltons beste jaren bij Mercedes kwamen op het moment dat alles binnen dat team harmonieus verliep en zijn ‘wingman’ was. Dit jaar zijn Hamilton en Leclerc teamgenoten bij , wat wel de vraag oplevert hoe zij zullen samenwerken bij de Scuderia. Handig voor beiden is dat Capietto zich herinnert dat – nadat hij in 2016 was overgestapt van ART naar Prema – het succesvolle F2-seizoen van Leclerc precies die spirit bevatte. Dat was toen hij naast een andere toenmalige Ferrari-junior reed, – nu een hooggewaardeerd lid van het World Endurance Championship-team van de fabrikant.

“Het was een klein beetje anders, want toen Leclerc er kwam, had hij al een beetje meer ervaring en als een gevestigde coureur in het team aankwam”, stelt Capietto. “Lewis hadden we in een eerder stadium aangenomen. Maar toen wonnen we ook het jaar ervoor [met Gasly in GP2 in 2016] – net als voor Lewis [ART-coureurs wonnen de Euro F3- en GP2-titels in 2004 en 2005, waarbij de laatste naar zijn toenmalige vriend ging]. En dus is er altijd die druk als het team het jaar ervoor had gewonnen, dat je wist dat als je het goed wilde doen, je ook de titel zou moeten winnen [in 2017 voor Leclerc]. De sfeer was ook goed [in 2017]. We hadden twee Ferrari-coureurs, dus Ferrari was behoorlijk betrokken bij het volgen van de coureurs. We hadden een goede relatie met Massimo Rivola [toenmalig Ferrari Driver Academy-directeur]. Dat was een mooi jaar en Charles is prettig om mee te werken en hij is altijd grappig. Antonio speelde daar ook een rol in, omdat ze samen vrienden waren. Dat zorgde voor een goede sfeer in het team.”

Minder druk

Er is een parallel in hoe zowel Hamilton als Leclerc in dezelfde fase onder druk stonden van hun weldoeners – voor Hamilton, Ferrari voor Leclerc – om bij de eerste poging juniortitels te winnen om verder te komen op de eenzitterladder. Voor beiden ging zo’n clausule vooraf aan hun F1-promoties, meer dan tien jaar na elkaar in respectievelijk 2007 en 2018. Toch was dit voor Leclerc minder intens, meent Capietto, omdat hij al snel in het F2-seizoen 2017 zeven pole-positions wist te veroveren. Die zette hij om in vier zeges en een stevige voorsprong halverwege het seizoen. 

“Om eerlijk te zijn weet ik niet of hij echt zoveel druk heeft ervaren”, zegt Capietto over Leclerc. “Het begin van het jaar was een beetje lastiger omdat er coureurs met meer ervaring waren, zoals [Oliver] Rowland en [Artem] Markelov. Met name op het gebied van bandenmanagement waren we in de eerste paar races niet altijd de beste. Maar we waren wel vrij snel sterk in de kwalificatie. We begonnen veel races van pole-position en hebben het best goed weten te managen. Dat nam de druk een beetje weg, want we wisten dat we de snelheid hadden en dat we races konden winnen. En we hadden niet zoveel problemen. Uiteindelijk voel je de druk wanneer je halverwege het seizoen voor de titel vecht en het is moeilijk als de anderen net zo snel zijn als jij. We hadden een klein tempovoordeel en dat maakt het wat makkelijker om mee om te gaan.”

Charles Leclerc, PREMA Powerteam

Foto door: FIA Formula 2

Op de vraag wat zijn ervaring met het werken met beide F1-coureurs van Ferrari hem heeft geleerd over het potentieel van hun samenwerking, antwoordt Capietto: “Er zaten een paar jaar tussen, dus het is altijd moeilijk om jongens te vergelijken. Maar ze zijn natuurlijk allebei getalenteerd. Beide hebben ze goede controle over de auto en beide kunnen omgaan met wisselvallige omstandigheden. En ik denk dat Charles al meer kwam met alle dingen zoals ik al eerder zei. Hij had een betere achtergrond toen hij naar Prema kwam. We hebben hier met Lewis [bij ART] wat meer aan gewerkt. Maar uiteindelijk doen ze het allebei goed en combineren ze talent en vaardigheden bij het leren en werken.”

Veel relaxter

Piastri zit in een iets andere positie. De McLaren-coureur weet dat zijn team vorig jaar grote stappen heeft gezet en op papier de snelste auto had, wat hen de constructeurstitel heeft opgeleverd. Tegelijkertijd komt zijn brutale aanval op teamgenoot vorig jaar in Monza overeen met hoe andere Prema-insiders zijn potentieel zien als een volwaardige F1-titelkandidaat. Onder zijn ultra-relaxte persoonlijkheid schuilt een coureur die al beschikt over het killerinstinct dat nodig is om een spannend kampioenschapsgevecht aan te gaan, zelfs binnen de druk van F1. Piastri’s aandeel in die Abu Dhabi-crash met Verstappen liet zien hoe hij vuur met vuur zal bestrijden.

Oscar Piastri, Prema Racing

Foto door: Zak Mauger / Motorsport Images

“Hij oogde zoveel relaxter”, zegt Capietto over Piastri, met wie hij in 2020 en 2021 bij Prema werkte. “Maar hij had ook een beetje druk en hij is ook een goede werker. Ja, soms had je het gevoel dat je iets zei en [jezelf afvroeg]: ‘Heeft hij het begrepen? Heeft hij geluisterd?’ Je herhaalt het dan, maar uiteindelijk heeft hij meer begrepen dan je denkt. Hij is ook getalenteerd. Misschien is hij iets meer wiskundig ingesteld, hij doet dingen volgens een plan, waar Lewis soms meer op zijn gevoel afging. Dat is in dit stadium 20 jaar geleden, nu is hij waarschijnlijk heel anders! [In 2021 in F2] waren we ook met [Piastri] en [nu Prema IndyCar-coureur] Robert Shwartzman, wat ook een goed team was waar beiden vrienden waren en er was ook een goede sfeer in het team. Eerlijk gezegd vergelijkbaar met het jaar met Leclerc en Fuoco.”

Dat er juniorcoureurs zijn die op een dag gaan strijden voor de ultieme prijs, de Formule 1-titel, is ‘ons doel’, concludeert Capietto. “We hebben veel coureurs in F1 gehad die van Prema of van ART kwamen. En we zijn er trots op dat we hebben bijgedragen aan hun succes en dat we op een gegeven moment iets hebben gegeven dat hen daarbij heeft geholpen.”

Lees meer:

In dit artikel

Alex Kalinauckas

Formule 1

Lewis Hamilton

Charles Leclerc

Oscar Piastri

Wees als eerste op de hoogte en schrijf je in voor e-mail updates met realtime nieuws over deze onderwerpen

Plaats een kenteken review

Plaats een reactie