zal vanaf 2026 met motoren van eigen hand deelnemen aan de Formule 1. Red Bull Powertrains, een nieuwe afdeling in Milton Keynes, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie van die krachtbronnen. Om deze zware uitdaging niet helemaal alleen aan te pakken, heeft het team de handen ineengeslagen met Ford. De ‘Blue Oval’ is al volop bezig met de ontwikkeling van onderdelen en richt zich daarbij voor nu vooral op de ingewikkeldere zaken.
Ford maakt onder meer gebruik van onderdelen die uit de 3D-printer rollen. Dat doet het merk middels testmethoden die ook in de ruimtevaartindustrie gebruikt worden. Ford Performance Motorsports Powertrain-manager Christian Hertrich schat in dat Ford intussen al zo’n duizend onderdelen heeft geproduceerd voor Red Bull. “Dat zijn geen zaken als bouten en moeren en makkelijke dingen”, verzekert Hertrich. “Dit zijn complexe metalen en polymeeronderdelen die tot het uiterste worden getest zodat ze bestand zijn tegen races met een gemiddelde snelheid van 320 kilometer per uur.”
Bij het productietechnologie-ontwikkelingsteam van Ford is Keith Ferrell verantwoordelijk voor het 3D-printen van onderdelen. Volgens hem kan Ford door deze methode onderdelen maken die normaliter niet op traditionele manier te produceren zijn. Het gaat daarbij onder meer om koelplaten voor de batterijen en andere onderdelen. Om er zeker van te zijn dat deze onderdelen uit de 3D-printer deugen, worden deze getest op mechanische kracht, hardheid en geometrische conformiteit, wat middels een 3D-scan gebeurt. Binnen Ford moet het zogenaamde Non-Destructive Evaluation-team dan digitale modellen van die onderdelen maken en onderzoeken, alvorens deze ook daadwerkelijk geproduceerd worden.
Voor de ontwikkeling heeft Ford meerdere werknemers van verschillende afdelingen bij elkaar gezet. Zo zijn er werknemers die verantwoordelijk zijn voor nieuwe voertuigen, de thermische systemen en batterijontwikkeling bij betrokken. “We betrekken al deze Ford-teams met al deze expertisegebieden
om te helpen in het programma”, legt Hertrich uit. “Niet alleen de autosportgroep werkt hieraan. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel verschillende onderdelen van het bedrijf er al bij betrokken zijn.”
Red Bull rijdt in 2025 nog met Honda-krachtbronnen in de Formule 1, maar na dit seizoen komt er een einde aan die succesvolle samenwerking. De Japanse motorleverancier bleef Red Bull de afgelopen jaren nog van motoren voorzien, ook al had het zich in naam uit de Formule 1 teruggetrokken. Vanaf 2026 zal Honda enkel aan Aston Martin motoren leveren. Red Bull moet vanaf dan dus rekenen op de kennis bij Ford.
In dit artikel
Laurens Stade
Formule 1
Wees als eerste op de hoogte en schrijf je in voor e-mail updates met realtime nieuws over deze onderwerpen
Schrijf je in voor nieuwsupdates