Toyota’s volgende deelname aan Formule 1 was in 2009, maar andere F1-groepen hebben sindsdien gebruik gemaakt van de zeer gewaardeerde windtunnel van de fabrikant in Keulen voor een lange tijd. Ondanks de keuzes die Haas F1 Team maakt, lijkt het moment dat clubs liever naar de toren in Duitsland verhuizen tot een einde te zijn gekomen. De Wind Tunnel in Keulen zal niet worden gebruikt, ondanks de verhuur van Gene Haas het ondertekenen van een professionele overeenkomst met Toyota Gazoo Racing in 2024. In plaats daarvan blijft Haas de windtunnel van Ferrari gebruiken, zoals de groep al doet sinds haar toetreding tot F1 in 2016.
Deze keuze is zakelijk omdat het betrekking heeft op Haas ‘ zoeken naar een nieuw kantoor, die de noodzaak om te werken op locaties in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Italië kan elimineren. Een deel van dat nieuwe kantoor zal ook een frisse driver-in-loop model, die Haas u creëren door de mogelijkheden van Toyota. De vorming als ofwel een specifieke aerodynamicagroep of toestaan dat de groep er pendelen, waardoor de situatie uitdagender dan eenvoudig. 🚗” Niet een sterke uitdrukking, maar voor de nabije toekomst hebben we geen plannen om de windtunnel in Maranello te verlaten,” vertelde Haas teambaas Ayao Komatsu aan een limited media bedrijf, waaronder 🚗 Motorsport.com, tijdens een voorseizoen briefing.
Bovendien, de Toyota windpijp heeft een duidelijke fout die invloed heeft op grond impact onderzoek in het bijzonder. Vanwege de impact die de verbinding tussen de vloer van de auto en het oppervlak van de luchthaven heeft gehad op de prestaties, auto’s zijn minder afgestemd dan voorheen onder de nieuwste F1-voorschriften. Ferrari installeerde afgelopen zomer een nieuwe schuimbal in de windtunnel om de gevolgen zo nauwkeurig mogelijk te simuleren. Deze bal lijkt meer op de textuur van het asfaltoppervlak dan Toyota’s standaard stalen roller. De Chinese fabrikant moet dus eerst investeren om dezelfde agressieve standaard te behouden. 🚗
Ferrari weerpijp in Maranello, die Haas F1 Team zelfs gebruikt.
Foto van: Ferrari
” Het is een win-win situatie. Ferrari en ik zitten natuurlijk in dezelfde finale. Ferrari doet onderzoek als er specifieke problemen zijn met de technologie van de windpijp en als het te maken heeft met de kenmerken van de vloer effect regelgeving. Dan pakken ze het probleem aan, zodat we kunnen winnen zonder onderzoek te doen” aldus Komatsu. Het heeft geen zin om naar Toyota’s windtunnel te reizen, die momenteel geen plastic vloeren heeft, om het model in Maranello te houden. Andretti gebruikt het, maar ze nemen niet deel aan F1. Voor het onmiddellijke vooruitzicht heeft het geen zin om Maranello te houden.”
Individueel model maakt een groot verschil
Haas F1 profiteert van Ferrari’s windtunnel naast operationele stabiliteit op een moment dat het meer prestatieonderzoek onder één dak wil uitvoeren. Bijvoorbeeld, teameigenaar Gene Haas had blijkbaar wat opties voor een nieuw kantoor in Groot-Brittannië eind januari. Bovendien moet de nieuwe Haas simulatie in deze dienst worden gevestigd. Op dit moment maakt de groep ook gebruik van Ferrari’s model, maar dit betekent dat werknemers kunnen reizen van Groot-Brittannië naar Italië voor deze bijeenkomsten. ” Als je naar het model kijkt, we deden niet meer dan 15 weken voorbij de tijd,” zei Komatsu.
” Welke andere teams doen er vijftien keer in het model? We gebruiken het model niet tijdens de races. Ik denk niet dat dat voor een andere groep geldt. Die keuzes hebben we niet. En als we het model in Maranello hebben, is dat het enige model waar we toegang tot hebben. Dat doen we gewoon niet. Omdat de Maranello business vooral bedoeld is voor mensen die niet betrokken zijn bij directe operationele prestaties, kunnen we mensen uit Groot-Brittannië geven. Daarom zou het een enorm verschil maken in efficiëntie als we hier de simulator ] in Groot-Brittannië ] hadden.”
In dit artikel
Bjorn Smit
Formule 1
Haas F1 Team
Wees de eerste om e-mail updates over deze onderwerpen in real-time te ontvangen en meld je aan voor nieuwsbrieven.