Haas F1 koopt sinds haar intrede in F1 in 2016 meerdere onderdelen over van Ferrari. Gevraagd door Motorsport.com of het team dit jaar van plan is om de voorwielophanging van de auto te veranderen, lachte teambaas Ayao Komatsu en antwoordde hij: “Nee.” Komatsu wist immers precies waar hier naar verwezen werd. De geruchten gaan namelijk dat Ferrari voor het laatste jaar van de huidige regels besloten heeft om een radicale wijziging door te voeren aan de auto. Het team uit Maranello zou het voorbeeld van Red Bull en McLaren volgen door een pullrod-ophanging aan de voorkant te gebruiken. Haas en Ferrari gebruikten in 2024 nog een pushrod-voorwielophanging.
Komatsu bevestigt dat zijn team dit jaar zal vasthouden aan dezelfde voorwielophanging als vorig jaar. “Dat is nog zo’n belangrijk moment in mijn gedachten”, voegt de Japanner toe. “Want tot nu toe hebben we in negen seizoenen van Haas F1 [2025 wordt het tiende seizoen] altijd de nieuwste spullen van Ferrari gekozen. Niet omdat dit de weloverwogen keuze was, maar omdat het de snelste en makkelijke keuze was. Het is niet alsof we dit jaar een punt wilden maken. Zij hebben het er namelijk de afgelopen seizoenen al over gehad, maar we hebben het nooit op een manier gedaan waarbij bijvoorbeeld de voorwielophanging werd meegenomen.”
Bij Haas heeft de technische afdeling wel degelijk overwogen om het pad van Ferrari te volgen, maar daardoor moest het team volgens Komatsu wel kijken naar de gevolgen voor bijvoorbeeld de aerodynamica. “Als je zoiets introduceert, moet je eerst de klap verwerken, nietwaar?”, stelt de teambaas. “Dan moet je herstellen en dat vergelijken. En dan [is het nog de vraag] hoeveel potentieel dat opent, als je dat vergelijkt met ‘niet stoppen met de ontwikkeling omdat we de voorwielophanging overnemen’. Hoeveel potentieel zit daar nog in? Ze hebben het goed bestudeerd en de conclusie was dat we het moesten overhevelen [van 2024 naar 2025]. Het is dus goed dat we dit echt bestudeerd hebben, daardoor hadden we het vertrouwen om deze beslissing te nemen. Voorheen hadden we dat niet.”
Het risico dat Ferrari neemt
Hoewel Haas de voorwielophanging dus niet zal overnemen, zal het team nog altijd enkele belangrijke ontwerpkeuzes van Ferrari volgen. Zo zou de VF-25 de maximale lengte krijgen, om zo de afstand tussen de voorwielophanging en de sidepods te vergroten. Hierdoor moet de turbulente luchtstroom afkomstig van de roterende voorwielen minder invloed hebben op de stroming langs de wagen en richting de achterkant. Om die langere wielbasis mogelijk te maken, is gekozen voor de kortere versnellingsbak van Ferrari. Ook de achterwielophanging zal volledig vernieuwd worden, in samenspraak met Ferrari.
Haas wil in ieder geval het laatste jaar van de huidige regels niet gebruiken om te veel te leren over de pullrod-voorwielophanging. Het team heeft succes op korte termijn nodig om investeringen van teameigenaar Gene Haas veilig te stellen. Dat zal ook nodig zijn, als het team inderdaad voornemens is om de fabriek in Banbury achter te laten voor een nieuwe locatie. Dat plan zou naar verluidt eind deze maand bij Haas neergelegd worden. In het overvolle middenveld en achterhoede met teams als Alpine, Williams, Racing Bulls en Sauber kan Haas het zich daarom simpelweg niet veroorloven om nu nog zo’n ingrijpende verandering door te voeren. Het team kan dan immers veel prijzengeld mislopen.
Wat de aangekondigde – maar tot nu toe nog niet officieel door het team bevestigde – verandering van de voorwielophanging betekent voor Ferrari is tweeledig. Hiermee volgt het het voorbeeld van Red Bull en McLaren in een tijdperk waarin aanpassingen aan de rijhoogte cruciaal zijn. Dat heeft Ferrari vorig jaar bij de introductie van een nieuwe vloer in Barcelona ook juist pijn gedaan. Daarin schuilt echter ook het gevaar. Komatsu geeft aan dat Ferrari mogelijk tijd moet steken in het begrijpen van de nieuwe ophanging. Maar in tegenstelling tot Haas beschikt Ferrari over genoeg middelen en personeel om zo’n weg te bewandelen.
Toch heeft het seizoen 2024 laten zien dat ook de grote teams de plank flink mis kunnen slaan. Ferrari heeft bijvoorbeeld een goede kans op de constructeurstitel verloren door de worstelingen halverwege het seizoen, toen het zocht naar een oplossing voor de problemen die geïntroduceerd werden bij de nieuwe vloer. In de races na Barcelona verloren Charles Leclerc en Carlos Sainz het vertrouwen in de snelle bochten, waar de SF-24 nu plots flink stuiterde. De taak voor Ferrari is daarom hoe het, in een poging om groots te winnen in 2025 met een belangrijke potentiële verandering, niet het risico loopt om haar huidige sterke positie te verliezen met een grote reset in het vooruitzicht voor 2026. Dat is nog een factor waarom Haas in dit geval vasthoudt aan de bestaande voorwielophanging.
In dit artikel
Alex Kalinauckas
Formule 1
Haas F1 Team
Wees als eerste op de hoogte en schrijf je in voor e-mail updates met realtime nieuws over deze onderwerpen
Schrijf je in voor nieuwsupdates