Tradities zijn belangrijk in de Japanse cultuur en dat is ook in de MotoGP te zien. Yamaha en Honda hielden heel lang vast aan hun eigen werkwijzen, die tot ruim vijf jaar geleden onfeilbaar was, maar inmiddels volledig achterhaald zijn. Het gevolg: Honda en Yamaha stonden in 2024 geen enkele keer op het podium, een statistiek die bewijst dat beide merken in een diep dal zijn beland. In 2025 hopen ze de weg omhoog te vinden, te beginnen vanaf woensdag met de eerste wintertest in Sepang.
Yamaha kwam al in actie tijdens de Shakedown Test, die afgelopen zondag ten einde kwam. was de snelste van iedereen, gevolgd door van . Een goed begin dus voor Yamaha, al ontbraken bijna alle fulltime rijders van de vier andere fabrikanten. Die komen deze week wel in actie in Maleisië, waar ook de vier fulltimers van de fabrikant uit Iwata weer bij aanwezig zijn. Dat is te danken aan de komst van Pramac, het nieuwe satellietteam van Yamaha. De afgelopen jaren ontbrak het daar juist aan, nadat eind 2022 afscheid werd genomen van RNF vanwege een gebrek aan vertrouwen in de financiële mogelijkheden van dat team om de deal te kunnen bekostigen. Het illustreert ook de mentaliteit van de directie van Yamaha, dat overeenkomsten met satellietteams vooral als bron van inkomsten zag.

Fabio Quartararo, Yamaha MotoGP Team, Alex Rins, Yamaha MotoGP Team
Op zichzelf is dat geen verklaring voor de lastige sportieve situatie waarin Yamaha verkeert, maar er bestaat geen twijfel over dat het wegvallen van het satellietteam niet voordelig is geweest. Het tegenovergestelde is waar, zeker op een moment dat de YZR-M1 sterke punten als wendbaarheid en tractie kwijtraakte. Yamaha kreeg nog maar de helft van de data en dat vertraagt zowel de ontwikkeling als de mogelijkheden om opkomende problemen op te lossen – en dat waren er recent nogal wat. In combinatie met de respijtperiode die technisch directeur Max Bertolini, die een jaar geleden werd overgenomen van Ducati, moet krijgen voordat zijn nieuwe werkprotocollen worden beoordeeld, verklaart dat waarom Quartararo en bijna heel 2024 onderaan de ranglijst waren te vinden.
Yamaha concludeerde dat het essentieel was om bondgenoten te vinden om uit het dal te klimmen. Dat leidde tot de satellietdeal met Pramac, een samenwerking die compleet anders belooft te worden dan de samenwerkingen met eerdere satellietteams als RNF, Sepang Racing Team en Tech3. Als Yamaha goed gekeken heeft naar hoe Ducati de maatstaf is geworden, dan moet Pramac precies dezelfde behandeling krijgen als eerder van het merk uit Borgo Panigale. Zij gaven Pramac-rijder in 2024 zelfs de kans om wereldkampioen te worden, ondanks dat hij niet voor het fabrieksteam reed.
“We begrepen dat het speelveld in de afgelopen jaren is veranderd en dat we dus meer motoren en fabrieksrijders nodig hadden. We willen als een team samenwerken om Yamaha terug te brengen naar de plek die het verdient”, zei teambaas Paolo Pavesio, de opvolger van Lin Jarvis, afgelopen maand bij de gezamenlijke teampresentatie. “Er zullen vier fabrieksmotoren op de grid staan die helemaal gelijk zijn aan elkaar. Het draait erom dat je onderdeel bent van de familie en niet slechts een klant. De afgelopen jaren hebben we het geweldig gedaan met Ducati en we weten zeker dat we interessante dingen kunnen inbrengen”, voegde Pramac-baas Paolo Campinoti eraan toe.
Fabio Quartararo tijdens de Shakedown Test van de MotoGP in Sepang.
Foto door: Dorna
De beperkingen waarmee voormalige collega’s te maken kregen, moeten verleden tijd zijn. Dat herinnert Hervé Poncharal zich maar al te goed in gesprek met Motorsport.com. De eigenaar van Tech3 was achttien jaar verbonden aan Yamaha, alvorens hij in 2019 overstapte naar KTM vanwege een gebrek aan affectie en – met name technische – steun. “Destijds bedacht Yamaha niet dat een satellietteam qua ontwikkeling iets kon bijdragen. Onze motoren waren door sponsoring van Monster zwart, maar als je dat eraf krabde, kwam het blauw van de fabrieksmotoren van het voorgaande jaar erdoor. Soms zagen we zelfs de initialen VR, van , op onderdelen”, verklaart Poncharal. “Ik herinner me dat Dovi [] altijd druk op me zette om te vragen om onderdelen ter verbetering van de prestaties, maar dan vertelden ze me dat de overeenkomst simpelweg was om de grid te vullen, ons te helpen en om de MotoGP te promoten. Als ik met ze sprak, had ik het gevoel een stoorzender en een last te zijn.”
In de kleuren van Tech3 maakte als fabrieksrijder van Yamaha zijn debuut in de MotoGP. Na de wintertests van 2016 liet hij in een interview met Motorsport.com duidelijk weten dat hij de gevraagde hulp nooit kreeg: “Yamaha heeft veel beloftes gedaan die niet zijn ingelost. Vorig jaar mochten we vijf motorblokken gebruiken, maar we gebruikten er drie. Ze gaven ons niet de naadloze versnellingsbak. Soms had ik liever minder geld verdiend zodat ik beter materiaal zou krijgen”, liet de huidige KTM-testrijder destijds optekenen.

Miguel Oliveira, Pramac Racing, Jack Miller, Pramac Racing
Foto door: Pramac Racing
Nadat de samenwerking met Tech3 was gestopt, verscheen Petronas. Dat team trok de portemonnee om de nieuwste specificatie van de M1 te krijgen, maar drie jaar later verdween het team. Onder leiding van Razlan Razali ging het team vervolgens verder als RNF, maar Yamaha voelde te veel onzekerheid en risico en besloot het contract voor 2023 niet te verlengen – en dus verder te gaan zonder satellietteam. “Toen beseften ze hun fout. Ik droomde van de actuele M1’s, maar met hun denkwijze van destijds was dat onmogelijk. Daarom vertrokken we”, voegt Poncharal toe. Hij is overtuigd dat het nieuwe hoofdstuk van Yamaha met Pramac positief gaat zijn. “De Japanners zijn heel competitief door hun historie en methoden. De connectie tussen Japan en Europa gaat heel krachtig zijn en ze zullen zeker naar voren komen.”
Pramac-teammanager Gino Borsoi is verantwoordelijk voor het doorgeven van de wensen van Miller en aan Yamaha. Voor het einde van het afgelopen seizoen reisde hij alvast naar Iwata om kennis te maken en daar kreeg hij een heel goede eerste indruk. De Italiaanse oud-coureur is overtuigd van de toewijding van Yamaha en vertrouwt op het Bartolini-effect en alles wat volgt op de komst van zijn technische leiderschap.
“Max heeft voor een completere visie gezorgd. Met onze ervaring en die van Bartolini zullen we proberen om die manier van werken van Ducati over te hevelen naar Yamaha. Er is geen noodzaak om iets uit te vinden, we kunnen dat wat werkt kopiëren en dat is het. Als we die methode toepassen, verkorten we de tijd die nodig is om een motor op zijn plek te krijgen. Max komt van de beste school in de paddock”, benadrukt Borsoi, een van de hoofdrolspelers van de presentatie van Yamaha’s MotoGP-project voor 2025. Dat de rijders van het fabrieksteam en die van Pramac samen op het podium stonden, is een goed voorteken. Nu is het zaak om dat vast te houden.
In dit artikel
Bjorn Smit
MotoGP
Pramac Racing
Yamaha MotoGP Team
Wees als eerste op de hoogte en schrijf je in voor e-mail updates met realtime nieuws over deze onderwerpen
Schrijf je in voor nieuwsupdates